Berner kane samaika

Advies en weetjes over de opvoeding berner pup.


MENU
Home

Welkom

Onze berners

Puppy info

Puppy foto's

Contact

Rasinfo

Opvoeding

Gezondheid Berner

Berner als trekhond

Kampioenen

Links

De 4 Zwitserse sennenfci logo

kmsh logo
MENU
Home

Welkom

Onze berners

Puppy info

Puppy foto's

Contact

Rasinfo

Opvoeding

Gezondheid Berner

Berner als trekhond

Kampioenen

Links

De 4 Zwitserse sennen

MENU
Home

Welkom

Onze berners

Puppy info

Puppy foto's

Contact

Rasinfo

Opvoeding

Gezondheid Berner

Berner als trekhond

Kampioenen

Links

De 4 Zwitserse sennen
Berner sennen honden sinds 1982! Wederzijds vertrouwen en eerlijkheid komen bij ons op de eerste plaats!

Alles over de opvoeding v.d Berner sennenpup

Gewichtstabel Berner (van 8 weken tot 18 maanden)

           Gewichten zijn afhankelijk van de bouw en het temperament van je hondje

8 weken 6 tot 8 kg
                                             3 maand 10 tot 14 kg
                                             5 maand 20 tot 26 kg
                                             7 maand 26 tot31 kg
                                             9 maand 31 tot 37 kg
                                             12 maand 37 tot 43 kg
                                             15 maand 43 tot  50 kg
                                             18 maand 45 tot ........kg

Groeitabel Berner van 8 weken tot 15 maand

Door het feit dat rasstandaard tussen de 58 en 70 cm is is het moeilijk om een goede groeicurve weergave te geven.
De grootte van de teven is tussen de 58 cm en 66cm.De grootte van de reuen tussen 64 cm en 70 cm.
De eerste 8 maand gaat je berner het hardste groeien.Daarna komt hij meestal  tot stilstand om daarna vanaf +- 10 maand nog enkele cm bij te groeien tot 12 maand, mogelijk kan er dan nog maximun 2 cm bijkomen.Op 15 maand is de berner op grootte.

Voeding voor de jonge hond

Uw hondje is ongeveer 8 weken als u het bij ons komt halen.Als voeding heeft de pup Starter van Royal Canin gehad tot 5 a 6 weken en daarna Maxi Puppy van Royal Canin. Dit voeder kan droog gegeven worden.U kan best nog 2 a 3 zakken Maxi puppy van Royal Canin van15 kg geven, daarna (rond 5 maand) schakel je definitief over op een voeding voor volwassen honden met een maximum van 26% eiwitten,bv Royal Canin Maxi adult.  

Tot 4 à 5 maanden moet uw hondje 3 maaltijden per dag krijgen, daarna heeft hij voldoende met 2 maaltijden. De hoeveelheid die je moet geven staat steeds duidelijk op de zak vermeld. Extra's, af en toe een droog hondenkoekje of een korrel als beloning en je hondje zal veel vlugger iets leren. Overdrijf niet  met extra’s,de nodige voedingsstoffen haalt hij enkel uit de dagelijkse korrelvoeding. Geef ook regelmatig een buffelhuidbeen, bullepees, knook of mergpijp ze zijn er gek op, het gaat de verveling tegen, en ze houden een prima gebit. Vermijdt zoetigheid en geef nooit eten van tafel. Zorg er steeds voor dat het hondje vers drinkwater ter beschikking heeft. Je puppy zal er je dankbaar voor zijn.

Medicale behandeling

 Inenten en ontwormen

De eerste enting heeft je puppy bij ons gekregen op 6 weken. Op 9 weken kan je nog een herhalings inenting laten geven. Op 12 weken mag je hondje definitief ingeënt worden tegen:
-Leptospirose of Ziekte van Weil (Rattenziekte).
-Ziekte van Carré (Hondenziekte).
-Hepatitis (Leverziekte).
-Parvo (Kattenziekte).
Deze 4 entingen zijn een coctailenting. U kan uw hondje ook laten enten tegen kennelhoest.Dit is nodig als je met je hondje naar de hondenschool wil gaan, meestal kan je dit ook op 12 weken laten doen,vanaf die ouderdom mag je er ook mee naar de hondenschool.De inentingen tegen hondsdolheid(rabies)zijn bij ons in vlaanderen niet verplicht, wel als u naar de ardennen gaat (vanaf dat u de maas oversteekt) en voor het buitenland. Dus wanneer je hond mee op vakantie gaat naar het buitenland, kan je best tijdig langs de dierenarts passeren omdat de rabies enting een maand van tevoren moet gegeven worden.

Je puppy is driemaal ontwormd wanneer je het bij ons komt halen. Een drietal dagen voor de inenting op 9 weken moet je  hondje weer ontwormd worden, dit doe je best met Dogminth of Telmin of Drontal, te verkrijgen bij de apotheker of dierenarts. Op 12 weken mag je pup dan definitief ingeent worden, maar weer 3 dagen van tevoren ontwormen.
Daarna ontworm je na 3 maand nog een keer en daarna ieder half jaar je, zo hou je een gezonde en wormvrije hond.


Verzorging van de berner sennenhond

De Berner pup is op 8 weken een wollig beertje met plushaartjes, deze nestharen worden na enkele maanden vervangen door de definitieve vacht, beginnende bij staart en langzaam doorkruipend naar de kop totdat de hele vacht gewisseld is. Het is van belang je puppy dagelijks een borstelbeurt te geven. Dit is nodig omdat hij er zo snel aan went, het masseert de huid en u zal in huis weinig last hebben van hondenharen.

Ogen alleen schoonmaken als er vuil in de ooghoek zit, en dit met propere vingers of met een vochtig watje of doekje. Doe dit wel voorzichtig zodat u het oog niet beschadigt.

Een Berner wordt nauwelijks gewassen, als u hem regelmatig borstelt is dit niet nodig.Alleen als hij zich in stinkende troep heeft gerold zal u hem moeten wassen en dit doet u best met een desinfecterende shampoo.

Hij is dol op gezelschap (zit dus echt niet graag alleen en constant in een hok). Belangrijk is dat hij ’s nachts een frisse slaapplaats heeft, maar in de winter zeker niet in de tocht ligt.


HD:Heupdysplasie --- ED:Elleboogdysplasie zie ook www.samaika.be/gezondheid-bernersennen.html

Heupdysplasie ook HD genoemd is een gedeeltelijk erfelijke afwijking van de heup gewrichten, sinds er verplicht gerontgend moet worden op HD wat al meer dan 20 jaar gebeurt door fokkers die aangesloten zijn bij de rasclubs in alle Europese landen, is deze afwijking heel erg onder controle, en komt deze afwijking eerder zelden voor omdat er meestal in 10 generaties of meer met HD vrije (A-B) honden gefokt word. De erfelijke vorm van Heupdysplasie is meestal waar te nemen tussen de 6 en 12 maanden. Met honden tot maximum graad C mag er gefokt worden al is dat af te raden.
Naast een genetische aanleg is voeding ook van groot belang. Indien honden gevoed worden met een dieet dat veel calcium bevat, een foute calcium/fosfor verhouding of een hoog energiegehalte heeft is de kans op het ontstaan van heup dysplasie een stuk groter. Een goed dieet beperkt de kans op elleboogdysplasie dus aanzienlijk.
HD is voor een deel erfelijk ongeveer 34% dus ongeveer 66% komt door een slechte beweging en slechte voeding, vooral de eerste 15 maand zijn zo belangrijk voor het al dan niet ontwikkelen van heupdysplasie en of elleboodysplasie
Hopelijk houd u zich aan de tips hieronder om HD en ED te voorkomen.

-Geef uw opgroeiende hond een uitgebalanceerd fabrieksvoer met een laag eiwitgehalte (max 26%). Dit is om te snelle groei te voorkomen.
-Maak hem niet te dik, u moet zijn ribben kunnen tellen.
-Geef GEEN extra beendermeel of vitamines. In het fabrieksvoer is dit in de juiste verhoudingen aanwezig. Ook als beloning geeft u best een hondekorrel.
-U moet regelmatig met uw hondje wandelen om spiermassa aan te kweken, maar nooit meer dan 7 minuten aan één stuk per maand ouderdom. Dit mag 2 a 3x per dag.
-Geen trappen lopen en niet op of van een verhoog laten springen (vb. verhoogd terras).
-Een gladde vloer in huis geeft heel erg de aanleiding tot het krijgen van botafwijkingen bij de opgroeiende hond. Voorzie dan zeker matten zodat zijn pootjes goede grip hebben.
-Te wilde spelletjes, met andere honden, (veel korte draaibewegingen) moet u vermijden. Niet tegen u op laten springen, Als de pup zich terug trekt om te slapen moet u hem rustig laten doen.

Deze raadgevingen houd u minstens 12 maanden of nog beter 15 maanden vol.

Indien u zich aan deze regeltjes houd is de kans heel groot dat u een flinke en gezonde berner sennenhond krijgt waaraan u jarenlang een trouwe kameraad zal hebben.               

Wij wensen je alle geluk en liefde toe met je nieuwe mensenvriend.

Weetjeslias kop

Koop nooit een pup jonger dan 7 weken.

-Je koopt geen herder om dan te klagen dat hij je bewaakt, zelfs tegen jouw beste vrienden, of je koopt ook geen grote hond om achteraf te klagen dat hij zoveel geld kost aan voer.

Bedenk dat elke hond niet jachtgericht of kindvriendelijk geboren wordt.

-Informeer vooraf wat je wil met je hond,gezelschap of voor sport, één met jachtbloed,waker, schoonheid,gehoorzaamheid, binnen of buiten slapen enz. informeer je grondig voor de aankoop en praat met verschillende fokkers.

Doe er alles aan om je hond op de juiste manier op te voeden.

-Als je hond zit of iets doet wat je wel apprecieert, laat het dan ook horen en voelen en beloon met een lievelingssnoepje.
-Voordeel voor de mens is dat hij kan simuleren en uitlokken, een dier kan dit niet.
-Je kan je huisdier lustgevoelens geven met voer en warmte. Hoe groter het lustgevoel op een bepaald moment, hoe groter de kans op een juist of beter gedrag.

Nooit iets toelaten dat hij op volwassen leeftijd ook niet mag.

-Schreeuwen tegen je hond heeft geen enkele zin. Bedenk dat een hond gemiddeld 17 maal beter hoort dan wij.
-Nooit hondje straffen of troosten als het bang is of schrikt,negeren is het beste anders wordt het alleen maar angstiger.
-Betast je pup dagelijks en borstel hem zachtjes, dat voorkomt later verzorgingsproblemen.
-Laat het ook door vreemde mensen doen.

Nooit toestaan dat de hond bepaalt wanneer een handeling afgelopen is. 

-Als bijvoorbeeld je hond wegloopt tijdens het borstelen, hij heeft er genoeg van, dan roep je hem onmiddelijk terug en je maakt het borstelen af (al zijn het maar twee streken). Dan belonen met wat lekkers.
-Let op als je toch straft, sommige hondjes zijn zo onder de indruk dat ze op hun rug gaan liggen, stop direkt met straffen, hij kan niet meer doen.
-Sommige honden plassen uit blijdschap als je thuis komt of als er bezoek komt. Andere uit allerlei emotionele reacties. Straf niet, het zijn deemoedplasjes, negeer je hond tot hij zijn emoties de baas is.
-Waarom heeft een pup zo'n scherpe tandjes? Daarmee ondervindt hij wat er wel of niet op reageert als hij het uitprobeert.
-Nooit iets geven aan tafel, slechte gewoonte (bedelen). Dit is vervelend op verplaatsing.
-Op de zetel ofwel nooit, ofwel altijd toegelaten. Ook met vuile poten, ook als er bezoek is. Bezoekers zijn voor elke hond indringers, zorg dat hij het leuk vindt.
berner jump

Voer geven als je zelf hebt gegeten, de wolvenleider eet ook eerst zelf.

-Puppyvoer(junior geven tot 9 maanden (klein ras) of tot 5 maanden ( groot ras). Daarna voer voor een volwassen hond met een maximum eiwit gehalte van 26 procent, dit is zeer belangrijk om te snelle groei te vermijden. Lees de verpakking en hou je daaraan. Bespreek het met je dierenarts.
-Elk duurder voer is kwalitatief beter. Droge voeding is zeer goed en gemakkelijk ( om mee te nemen op reis) en vooral gezond voor het gebit.
-Geef je hondje een vast slaapplaatsje in huis en leer het daar te blijven op jouw bevel (oefenen). Flink belonen.
-Je komt binnen en hij heeft iets stuk gemaakt, niet straffen, je hond is wel onder de indruk van jouw boos zijn, maar weet echt niet waarover het gaat, zo maak je enkel zijn vertrouwen in de mens stuk, hij was zo blij en krijgt dan op zijn duvel.
-De hond bijt dingen kapot, blaft of plast als hij alleen is, dit is uit schrik omdat jij, zijn grote leider, zijn beste vriend, zijn alles, weg was,in de natuur blijft een roedel samen, een achtergelatene is steeds in gevaar, je hond blijft denken als een wolf).
-Leer je hondje alleen blijven met korte periodes, of steek hem in een bench met een lekkere knook of amusant voorwerp, dat is ook trainen.
-Nooit reageren als hij blaft of piept of jankt of zeurt of krabt of wat dan ook, zelfs al ben je boos, hij heeft gewonnen, hij kreeg aandacht, positief of negatief, hij had aandacht.Wacht tot hij braaf of stil is en reageer dan.
-Steeds volhouden, wees daarin zeer consequent.
-Nooit slaan, dat doen honden toch ook niet bij elkaar. Het baasje is in zijn ogen ook een hond (de leiderhond).
-Spreek met elkaar af om steeds dezelfde woordjes te gebruiken. Dus liggen of zit, of nestje. Het is al moeilijk genoeg voor het jonge diertje.
-Dus geen zinnen zoals, ga eens op je poep zitten, of wil je wel eens luisteren. Wees duidelijk en zeg zit of liggen of nestje, en beloon dan overduidelijk en jubel, klop eens in je handen, lach of geef een hondekoekje.

Het wisselen van de tandjes

-Een hond knaagt altijd graag maar vooral vanaf zijn 4 maanden tot 10 maanden. Dan wisselen zijn tandjes. Geef veel knaagbeentjes ( goedkoper dan je tafelpoot).
-Zie je hem knagen aan een verboden voorwerp, lok hem weg, geef een knook of bot om te ruilen en beloon hem dan voor het betere gedrag, niet straffen.

Spelen, spelen en spelen. Maar jij moet winnen.

-Spelen zoveel je wil maar jij moet winnen. Het huis mag vol speeltjes liggen, maar als je de hond laat trekken aan een lapje ofzo, help hem te lossen en zeg dan los, leg het speeltje weg, nooit laten houden anders denkt hij dat hij de baas mag zijn. Veel spelen is leuk en maakt de binding groter.

Zindelijk maken

-Een hondje is zindelijk op 4 à 6 maanden maar niet voor een hele dag. Sommige rassen zijn vlugger dan andere, sommige terriers zijn niet zo vlug zindelijk.
-Volhouden en steeds belonen. Voor het eten, na het eten, voor het slapen na het slapen, voor het spelen,na het spelen, buiten zetten. Steeds flink belonen en liefst op de zelfde plaats zetten en nooit straffen, weet niet beter.
-Zie je het gebeuren dan zeg je gewoon nee, niet boos zijn maar het hondje buitenzetten op zijn plasplaats.
-Heb je het niet zien gebeuren, ruim het gewoon op. Jij moet beter opletten.

Wagenziek

-Ook honden kunnen wagenziek worden. Als je ervoor zorgt dat je hond de auto leuk vindt in plaats van eng, ben je al half geholpen, je doet dit als volgt.
-De eerste week vele malen per dag in de stilstaande wagen leuke spelletjes spelen(trekspelletje). Desnoods 2 weken. Volgende stap, wagen starten door andere persoon, (niet rijden) blijven spelen niet troosten als de hond reageert op het starten. Dit weer een volle week volhouden, meerdere malen per dag.
-Vervolgens korte afstandjes rijden al spelend, nooit troosten, reageer zelf ook niet, blijf spelen met zijn favoriete speeltje of knaagbeen die je hond alleen maar in de auto krijgt.
-Moet je toch ver rijden, geef dan een middeltje tegen wagenziekte.

Komen: het grootste probleem dat er is.

-Je leert het thuis aan en zegt steeds hetzelfde woordje, bijvoorbeeld "Kom" of "Hier"je lokt hem en geeft dan een snoepje terwijl je jubelt, oefen dit veel, vooral thuis.
-Maak het dan moeilijker, verstop je achter de deur, blijf belonen.
-Ga er mee buiten waar weinig afleiding is, maak hem los en roep direct "hier". Beloon zoals thuis.
-Komt er toch iets aan en hij komt niet wees nooit boos, roep niet maar loop de andere richting uit, verstop je zelfs achter een boom ofzo en laat hem eieren kiezen voor zijn geld. 
-Gegarandeerd, hij komt naar jou terug en dan beloon je hem weer. Nooit straffen.
-Wees alfaleider loop weg van hem, hij volgt jou. Wat je niet mag doen is stilstaan met je jonge hond als hij los is want dan leer je hem dat hij niet op jou moet letten, maar op zijn omgeving en dan krijg je problemen. 
-Wandel door zodat hij steeds waakzaam moet blijven om naar jou te kijken dat voorkomt later het "kom" probleem.
Als je wil stilstaan, roep hem dan bij jou en maak hem vast.
-Later als hij het bevel "blijf" heel goed kent, roep je hem bij je en laat hem zitten of liggen met het bevel "blijf". 
-Kan hij het niet, haak hem vast, laat hem niet in de fout gaan.


Waarom loopt een hond achter joggers en fietsers ?

-Hij jaagt achter alles dat beweegt. Stopt de jogger of fietser, dan jaagt de hond ook niet meer.
-Vele honden halen ook uit naar fietsers. Waarom? Omdat ze winnen.
-Dit wil zeggen dat ze zich groter en sterker voelen wanneer ze zijn aangelijnd dan wanneer ze los zijn.
-Ze kijken naar de aankomende fietser. Ze grommen, ze blaffen, ze willen bijten.
-De fietser rijdt voorbij en verdwijnt, de hond denkt, hij is bang van mij, dus hij heeft gewonnen en de volgende maal doet hij het weer.
-Wat je er aan kan doen is niet de hond straffen, want dan kan dit gedrag nog erger worden.
-Neen, je leidt de hond op voorhand af met aandacht voor jou.
-Daarom zijn aandachtsoefeningetjes zo belangrijk. Hoe meer aandacht voor jou, hoe groter de beloning.

Waarom geen slipketting of sliplijn(stropketting, stroplijn).

Omdat weinig mensen die op de juiste manier kunnen hanteren. Er is ook geen gebruiksaanwijzing bij (zou moeten). Een slipketting dient om te corrigeren dwz OP HET JUISTE MOMENT een flits, zoals een zweepslag te geven, anders heeft dit systeem geen nut en is het treiteren. 
-De honden krijgen er enkel een gespierde nek van. Kijk maar eens rond in je buurt, hoeveel honden zie je niet met een slipketting die toch nog trekken. Meestal zijn het slechte komers en uithalers. In de hondenschool lopen ze wèl netjes aan de leiband.
-Vele hondenscholen blijven het systeem gebruiken omdat ze op het oefenplein resultaat zien. Ze staan er echter niet bij stil dat het niet komt door de correcties maar wel door de hondenbazen die zich daar consequent gedragen. De hond weet ook maar al te goed dan hij op school is.
-Dikwijls krijgt een hond een ruk met de slipketting op het verkeerde moment, de hond dacht juist aan een beter gedrag en Ruk verkeerd. Het moet FLITS zijn op het juiste ogenblik.
-Er zijn natuurlijk ook honden die netjes meelopen met een slipketting, maar die kunnen ook even netjes meelopen zonder, omdat de hondenbaas het trekken nooit heeft toegelaten en heel consequent geweest is.
-Je kan bij echte problemen ook een Gentle-Leader aandoen(dit is zoiets als een paarden halster). Daar mag je nooit aan rukken(halshernia). Een nadeel is dat de honden het niet graag dragen. Je moet dit langzaamaan trainen, eerst 1 seconde, belonen en dan opbouwen tot 1 minuutje, dan eens een keer aanlaten terwijl hij zijn eten krijgt of een spelletje speelt met jou. Nooit uitdoen als hij het wil. Uitdoen als hij er geen aandacht aan schenkt.

Apporteren is iets terugbrengen op jouw bevel.

-Steeds belonen. Zelfs al heeft hij iets vast dat niet mag, nooit straffen,negeer, en geef hem iets anders in ruil en zorg dat hij het verkeerde object niet meer kan wegnemen.
-Zo gauw hij iets beetpakt wat toegelaten is, zeg jij diezelfde seconde vast,zo leert hij de betekenis van het woord, niet als hij het al vast heeft.
-Zeg nooit los als hij het speeltje nog vast heeft, of als hij er mee wegloopt. Zeg los op het moment dat hij het voorwerp lost. Anders denkt hij dat trekken of weglopen "los" betekent.
-Loop nooit achter je hond aan, hij vindt het prettig en denkt dat hij de baas is of mag zijn. Je kan toch nooit zo hard of zo lang lopen als een hond, dus je verliest altijd.
-Als hij niet komt, negeer hem, draai je om en begin te spelen met één of ander speeltje of met zijn pieper en doe alsof dat het allerbeste ter wereld is.
-Hij zal vlug terug bij jou zijn. Wees nooit boos of je krijgt zeker een kom probleem.
-Bij het aanleren van onderandere zit gebruik steeds hetzelfde gebaar van je arm of hand. Dit is handig om te gebruiken vanop een afstand of wanneer de hond je niet kan horen.Naar de hondenschool of niet.

-Een goede hondenschool is vooral nuttig voor socialisatie, vooral jonger dan zes maanden is de puppyklas een aanrader, liefst vanaf de 8 weken al.Een hondenschool heeft vooral nut als je hondensport wil doen en als je hond het graag doet. Het is vooral aan te raden als je een probleem hebt.
-Voelt de hondenschool niet goed aan, ga er dan weg. Blijf niet omdat je toch betaald hebt of omdat je er iemand kent, er zijn nog scholen.
-Let op, er zijn hondenscholen die je niet kunnen helpen met je probleem. Die doen alsof, maar in feite loop je er maar bij om de hoop te vergroten. Zij kunnen wel met werkwillige honden werken en dat is voor hun imago heel goed. Ze halen prijzen bij wedstrijden en doen het goed op demonstraties. Maar daarom is het nog geen goede hondenschool die jou help.

Bedenk altijd
MET BELONEN EN VEEL GEDULD BEREIK JE MEESTAL MEER DAN MET STRAFFEN.
VEEL PLEZIER EN GELUK IS GEGARANDEERD ALS JIJ JE HOUD AAN DEZE REGELS !!!